Jednak ciemna czekolada z dużą zawartością kakao może stać się dobrą przekąską mimo, iż zawiera trochę tłuszczu i cukru.
Kakao podobnie jak winogrona czy zielona herbata odznacza się wysokim poziomem flawonoidów. Są to skuteczne antyoksydanty, które mogą przyczynić się w znacznym stopniu do udoskonalenia naszego zdrowia.
Pozytywnie wpływają na serce i układ krwionośny. Kakao obniża ciśnienie krwi, redukuje prawdopodobieństwo powstawania zakrzepów, jest naturalnym środkiem przeciwzapalnym.
Ciekawostką mogą być również przeprowadzone badania na grupie wolontariuszy.
Poddano ich badaniom psychologicznym w celu ustalenia poziomu lęku w podświadomości każdego z nich.
Lęk różni się tym od strachu, że jest bezprzedmiotowy, co oznacza - boimy się, ale nie wiemy dokładnie czego się boimy.
Po dwóch tygodniach regularnego spożywania przez wolontariuszy gorzkiej czekolady odkryto obniżenie poziomu kortyzolu, a wraz z nim spadek poziomu lęku u wszystkich osób poddanych eksperymentowi!
Smakosze gorzkiej czekolady, zawierającej min. 60% kakao nie muszą mieć wyrzutów sumienia.
Należy jednak pamiętać, że kakao i czekolada to dwa różne produkty. Kakao to sproszkowany owoc, podczas gdy czekolada jest produktem przerobu kakao zawierającym cukier i tłuszcz.
Mimo to świadomość, że w kakaowej czekoladzie znajdują się dobroczynne flawonoidy, zasługuje na uznanie.
Niektóre osobą z pewnością lubią spożywać kakao w płynnej postaci przyrządzone na mleku. Niestety w takiej formie pozostaje nam jedynie znakomity smak napoju. Flawonoidów zostaje wtedy niewiele gdyż mleko powoduje ich rozkład prawie w całości.
A Wy lubicie podjadać gorzką czekoladę?
ja uwielbiam gorzką czekolade :D
OdpowiedzUsuńJa też ją uwielbiam. Super artykuł. Oby tak dalej. :)
OdpowiedzUsuńostatnio znalazłam informację, że z racji zawartości kofeiny w czekoladzie ten magnez to pic na wodę.
OdpowiedzUsuńniemniej jednak gorzka czekolada to jedyna słuszna bo najzdrowsza forma :)
http://pretty-perfection.blogspot.com/